Gitaarles vragen

Meest voorkomende vragen van Sixstrings leden

Nu we een paar maanden bezig zijn hebben we een aantal vragen van cursisten gekregen. Graag deel ik deze met jullie met mijn antwoorden en tips erbij zodat jij er ook je voordeel mee kan doen.

Tijd vinden

Het blijft voor velen lastig tijd te vinden. “Als ik het weer oppak, dan ben ik eigenlijk vooral bezig met de eerdere modules weer even doornemen om er zeker van te zijn dat ik dat onder de knie heb. Ik ga daardoor minder snel door de cursus dan eerst, maar wil ook de verleiding weerstaan om snel door de modules te gaan zonder het echt goed onder de knie te krijgen.”

Tijd is inderdaad vaak het grootste probleem. Misschien lukt het je je gitaar er af en toe even bij te pakken. Al zit je voor de tv of aan tafel na het eten. Pak je gitaar er even een kwartiertje bij en doe wat oefeningetjes met de tot nu toe geleerde akkoorden.

Als je iets voor langere tijd doet, dan leer je het. Het kost tijd en energie om te leren gitaarspelen. Dus zelfs als je denkt dat je iets onder de knie hebt, blijf het dan herhalen. En vergeet niet bij een privéleraar zit er vaak een week tussen de lessen.

Graag geef ik deze top nog mee: Ik ben zelf ook geabonneerd op meerdere online leerplatforms. Wat ik merk is dat wanneer ik me niet echt tot leren zet, ik ook vaak niet echt bezig ben met de platforms. Probeer net als bij een echte privéleraar een moment in te plannen waarop je ECHT inlogt en probeert een half uur te leren. Minimaal iedere week. Als je een keer niet kunt dan is een online platform een prachtig vangnet om zelf te bepalen wanneer je wel kunt. Maar ook bij online gitaarles geldt dat regelmaat uiteindelijk terugbetaalt.

Akkoorden overpakken

Snel overpakken van akkoorden vind ik lastig… Vooral van a-mineur naar een ander akkoord.”

In principe is het zo dat je alle mogelijke scenario’s qua akkoorden combinaties zelf kunt bedenken. Het is helaas zo dat oefening baart kunst ook hier op gaat. Wat echter altijd belangrijk blijft is ‘economy of motion’. Oftewel, houd de bewegingen zo klein mogelijk. Dus als je van akkoord wisselt probeer dan de vingers minimaal op te tillen en direct te bewegen richting de posities waar ze heen moeten. Oefen dit ‘langzaaaaaaaaam’. Dus focus je op je vingers terwijl je alleen maar overpakt, en kijk naar de beweging. Concentreer je op die beweging zodat je goed ziet wat er gebeurt. En vervolgens moet je dat heel veel oefenen. Dus ook andere combinaties. Van bijvoorbeeld a-mineur naar c. Van e naar a-mineur. etc. etc…

Het F akkoord

 “Het F akkoord wil maar niet lukken…”

Voor wat betreft het F-akkoord… als je een iets zijwaartse (naar links) druk uitoefent ipv alleen knijpend neerwaarts, dan scheelt t ook al bij dat akkoord!

Speel echt met je vingertoppen

“Ik blijf dat trillende geluid houden als ik het C akkoord pak. En ik kan de snaar niet verder in drukken.”

Het belangrijkste is dat je echt de toppen gebruikt. Onderschat dat niet. Dat moet echt zo veel mogelijk richting het uiterste puntje van de top. Daarvoor dienen je nagels echt helemaal kort te zijn.

Slagritme en tempo vasthouden

“Ik vind het lastig om slagritme en tempo vast te houden met het wisselen tussen akkoorden.”

De enige manier om het overpakken onder de knie te krijgen is in een tempo te spelen waarin je het tempo wel kunt aanhouden. En als je dat tempo meester bent dan verhoog je het tempo iets. Dit kun je ‘ongeveer’ doen, of je gaat met een metronome aan de gang. Dan kun je dingen echt meten.

Het aanslaan van de snaren

“Ik heb moeite met het aanslaan van de snaren de ene keer sla ik de snaar harder aan dan de andere keer.”

Voor wat betreft het harder aanslaan kan ik je een goede tip geven. Probeer de plectrum wat minder naar binnen te trekken en houd deze wat losser in de hand. Op deze manier geeft de plectrum wat meer mee zodat deze wat ‘zachter’ over de snaren heengaat. Je zult op deze manier wat vaker de plectrum verliezen, maar dat is niet erg. Die leer je uiteindelijk vast te houden. Vaak is het zo dat de plectrum veel te ‘stijf’ wordt vastgepakt.

Welke maat plectrum

“Welke maat plectrum is het meest geschikt als je zowel op-als neerslagen gaat spelen?“

 Ik vind een 0,6 mm plectrum dan het prettigst.

Stel vooral je vragen als je ergens tegenaan loopt, ik geef je graag tips en uitleg.

Veel succes met oefenen.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *