Ritme is een belangrijk onderdeel bij het gitaar leren spelen. Het is een van de bouwstenen van muziek, naast melodie en harmonie. Ritme bestaat uit accenten die een bepaalde regelmaat vertonen. Met de slagjes die je bij de gitaarlessen online leert, speel je eveneens verschillende ritmes. Het is van groot belang hoe je dit doet. Ik vertel je zo waarom een metronoom je hierbij kan helpen.
Gitaarlessen online
Topgitaristen spelen vaak dezelfde slagjes als mensen die net gitaar leren spelen. Alleen ‘lopen’ die bij hen meestal beter. Dit is het resultaat van het jarenlang herhalen en verbeteren ervan. Het is moeilijk te omschrijven wat het betekent als een ritme goed loopt. In de popmuziek betekent dit vaak dat het uitnodigt tot bewegen. Het loont dus de moeite om de nodige aandacht te besteden aan hoe je slag ritmisch klinkt tijdens het oefenen voor je gitaarlessen online. Als je bezig blijft met gitaarles, zul je hier altijd in kunnen blijven groeien. Ritme en timing blijven belangrijke aandachtspunten.
Leren gitaar spelen
Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe je hier gericht aan kunt werken tijdens het leren gitaar spelen. Een metronoom is daarbij een belangrijk hulpmiddel. Die houdt strikt vast aan een bepaald tempo en werkt met de eenheid bpm (beats per minute). Daarbij is 125 bpm een snel tempo en 60 bpm langzaam. Het ritme van een hartslag wordt trouwens op dezelfde manier berekend. Je kunt proberen om je slagjes te oefenen op verschillende tempo’s. Het is belangrijk om erop te letten dat je gelijk blijft lopen met je metronoom. Je kunt die trouwens kopen bij een muziekwinkel of je kunt kiezen voor een digitale versie, waar er heel veel van te vinden zijn. Ik gebruik zelf meestal de app Pro Metronome.
‘Ervaren muzikanten hebben vaak een goede interne klok’
Gitaarles
Ervaren muzikanten hebben vaak een goede interne klok. Dat wil zeggen dat zij bijvoorbeeld goed zijn in het spelen van een ritme zonder te vertragen of te versnellen. Met een metronoom kun je tal van oefeningen doen om jezelf ritmisch sterker te maken. Zo kun je proberen om het tempo steeds meer terug te schroeven, waardoor het meer op jouw ritmegevoel aankomt. Een voorbeeld daarvan is: beginnen op 120 bpm, om daarna terug te gaan naar 60. Daarbij wel de slag waar je mee begon aanhoudend. Lukt dit, dan kun je verder terugschakelen naar 30 bpm. Mijn advies is om hier wel de tijd voor te nemen en niet te snel het tempo te verlagen.
Dit soort oefeningen kunnen zeker in het begin nogal moeilijk zijn. Maar het is wel aan te raden om hiermee een start te maken. Als je ritmegevoel sterker wordt, zullen uiteindelijk alle liedjes die je leert bij gitaarles beter gaan klinken.
Comments