Vlogs

JAAP DEELT MET JOU ZIJN MUZIKALE ERVARINGEN EN BEZIGHEDEN IN ZIJN VLOGS
  • Alles
  • Akkoorden
  • Gitaar kopen & onderhoud
  • Gitaar leren spelen
  • Liedjesschrijven
  • Nieuws
  • Plectrum
  • Vlogs

Sixstrings Ledenavond

Voor onze actieve Sixstrings leden organiseren wij een muzikale avond onder leiding van Jaap Kwakman in Grand Café de Botterwerf. Deze avond gaan we gezellig live muziek maken met elkaar. Lees verder voor meer info.

Liedjesschrijven deel 2: wat is een ‘hook’?

Liedjesschrijven is een onderwerp waar zoveel over te vertellen valt, dat je dat niet in één blog kwijt kunt. Er kwamen nog allerlei dingen opborrelen die ik had willen bespreken nadat ik klaar was met het vorige bericht.

Bryan Adams’ muziek: goede liedjes, sterke riff’s en solo’s

Binnenkort komt Bryan Adams weer naar Nederland voor een groot concert. De Canadees staat in het rijtje van grootste songwriters in de popmuziek ooit. Hij heeft een groot aantal klassiekers op zijn naam staan. 

Ritme en het belang van een metronoom

Ritme is een belangrijk onderdeel bij het gitaar leren spelen. Het is een van de bouwstenen van muziek, naast melodie en harmonie. Ritme bestaat uit accenten die een bepaalde regelmaat vertonen. Ik vertel je zo waarom een metronoom je hierbij kan helpen.

Liedjesschrijven, een van de leukste onderdelen van muziek

Wie droomt er niet van, zelf mooie liedjes kunnen schrijven? Misschien vraag je je af: kan ik ook liedjes schrijven als ik nog niet zo lang gitaarles volg? Daarop kan ik zeggen: je hoeft niet superveel gitaarakkoorden te leren om hiermee te kunnen beginnen.

De herfst is begonnen; hoe houd je je gitaar in conditie?

Iedereen zal gemerkt hebben dat sinds het begin van de herfst de temperatuur een paar graden daalde. Ik wil hier graag wat aandachtspunten aangeven om je gitaar beter door de minder warme seizoenen te helpen.

Oefentip: gitaar leren spelen in kleine stapjes

Vaak vertellen mensen mij dat ze graag ook wel gitaar zouden willen leren spelen. Natuurlijk is gitaar leren spelen niet iets dat binnen een paar dagen lukt. Toch hoef je er ook geen zeeën van tijd voor te hebben. Er is namelijk een manier waarop.

Je hebt niet de duurste spullen nodig om met gitaarles te beginnen

Het is een veelgestelde vraag: heb ik een duur instrument nodig als ik gitaar wil leren spelen? Als je net begint is dat niet per se noodzakelijk. Onder muzikanten is er een eeuwigdurende zoektocht gaande naar het ideale gitaargeluid.

Probeer eens te zingen bij het gitaarspelen!

Er zijn weinig talenten die meer aandacht krijgen dan degenen die goed gitaar spelen en daarbij zingen. Zeker in de popmuziek zijn dit instrument en de menselijke stem onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Over de magie van The Rolling Stones

Onlangs waren The Rolling Stones weer in Nederland. Voor muziekliefhebbers is dit altijd een bijzonder moment. Wat de muziek van de Stones zo goed maakt, is de eenvoud de ervan. Hun liedjes zijn meestal sterk en ‘to the point’.

Meespelen met liedjes is leerzaam

Je kunt een heel eind komen met gitaar leren spelen door goed je oefeningen te doen. Daardoor krijg je het letterlijk steeds beter in de vingers en groeit je repertoirekennis.

Hoe krijg je inspiratie?

Vaak hoor of lees je over inspiratie of het ontbreken daarvan. Ik denk dat inspiratie niet uit de lucht komt vallen. Volgens mij begint het met het ontwikkelen van een interesse voor muziek.

De vakantietijd nadert: doorgaan of gas terugnemen met gitaarles?

De vakantieperiode komt er weer aan en dat is natuurlijk fijn. Dit betekent voor de meeste mensen: genieten van reizen, uitstapjes en mooi weer. Die periode kan ook ideaal zijn om wat extra uren te maken op je gitaar.

Gitaarliedjes voor beginners

Wanneer je begint met gitaarspelen wil je natuurlijk liedjes kunnen spelen. Veel beginnende gitaristen zijn vaak op zoek naar makkelijke gitaarliedjes. Als aanvulling op onze Beginnerscursus kun je na het leren van de basisakkoorden gelijk starten met onze Liedjescursus.

Ervaringen online gitaarles bij Sixstrings

Er zijn inmiddels veel (online) gitaarles methodes beschikbaar, het volgen van gitaarles wordt daardoor steeds toegankelijker. De cursisten van Sixstrings delen graag hun ervaringen met jou over de online gitaarlessen van Sixstrings.

Last Christmas van Wham leren spelen op gitaar

Jaap Kwakman leert je hoe je Last Christmas van Wham speelt op de akoestische gitaar. Dit simpele kerstliedje is makkelijk te leren en succes gegarandeerd deze kerst.

Gitaar kopen voor beginners

Wanneer je wil beginnen met gitaarspelen is natuurlijk het aanschaffen van een geschikte gitaar één van de eerste dingen. Het kopen van een goede beginners gitaar is belangrijk omdat dit er voor moet zorgen dat je je gitaar blijft pakken.

Jaap en Jenny slaan muzikale handen ineen

Jaap Kwakman en zijn vrouw Jenny hebben sinds drie jaar een gitaarschool en dat loopt sinds de coronacrisis digitaal als een dolle. Tijdens die lessen zingen ze spontaan een liedje samen! Ze leggen het hele verhaal uit aan RTL Boulevard.

Welke plectrum heb ik nodig?

Veelgestelde vragen die we vaak te horen krijgen zijn: ‘Welke plectrum heb ik nodig’? Waarom hebben we een gitaar plectrum nodig en welke plectrum is nou de geschikte? Jaap Kwakman geeft tips over de plectrum.

Gitaarakkoorden voor beginners

Als je nieuw bent met de gitaar, kan het beginnen met het spelen van je favoriete nummers ontmoedigend en ver weg lijken. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal van de meest gebruikte gitaarakkoorden voor beginners uitgelegd.

Online gitaarles van Jaap Kwakman

Sinds oktober 2018 werken Jaap Kwakman en zijn vrouw Jenny aan het online gitaarles platform Sixstrings.nl. Geïnspireerd door de passie van Jaap voor gitaarspelen besluiten ze online gitaarlessen te bieden aan beginnende gitaristen.

Gitaar accessoires voor beginners

Als je begint met gitaarspelen weet je vaak niet precies wat je nodig hebt en wat de beste keuze is. Om de beginnende gitarist op weg te helpen met het kiezen van de beste gitaar accessoires geef ik graag deze tips mee.

Gitaar leren spelen voor beginners

5 dingen die iedere beginnende gitarist moet weten bij het gitaar leren spelen.

F Akkoord tips

Veel beginnende gitaristen komen in de problemen bij het leren van het F-akkoord. Jaap geeft tips!

Gitaar snaren vervangen

Jaap Kwakman laat je zien hoe je op een juiste wijze de snaren van je gitaar vervangt. Zo hoef je nooit meer onzeker te zijn om dit zelf te doen.

Een nieuwe gitaar kopen. Waar moet ik op letten?

In deze vlog geeft Jaap je wat handige tips die je in ogenschouw kunt nemen als je van plan bent een nieuwe gitaar te kopen.

Gitaar oefenen, hoe doe ik dat?

Met de handige, zelfs simpele tips van Jaap Kwakman zal het gitaar oefenen je steeds beter afgaan.

Arcade van Duncan Laurence leren spelen op gitaar

In deze video leg ik je uit hoe je het prachtige lied Arcade van Duncan Laurence op de gitaar kunt spelen.

Tips om gitaar spelen nog leuker te maken!

Of je nu in staat bent om jezelf uit te drukken door middel van muziek,

Mijn eerste gitaarles

Afgelopen vrijdag begon Jenny met haar eerste online gitaarles.

Kennismaken met Sixstrings via Gratis gitaarles
Doe gratis mee aan je eerste les!
Gitaarcursus overzicht Sixstrings
Bekijk hier alle online cursussen!
Wat is Sixstrings
Het verhaal achter Sixstrings
Kennismaken met Sixstrings via Gratis gitaarles
Doe gratis mee aan je eerste les!
Gitaarcursus overzicht Sixstrings
Bekijk hier alle online cursussen!
Wat is Sixstrings
Het verhaal achter Sixstrings
Kennismaken met Sixstrings via Gratis gitaarles
Doe gratis mee aan je eerste les!
Gitaarcursus overzicht Sixstrings
Bekijk hier alle online cursussen!
Wat is Sixstrings
Het verhaal achter Sixstrings
Kennismaken met Sixstrings via Gratis gitaarles
Doe gratis mee aan je eerste les!
Gitaarcursus overzicht Sixstrings
Bekijk hier alle online cursussen!
Wat is Sixstrings
Het verhaal achter Sixstrings